Start Helge funderar Helge reagerar Helge svarar Fråga Prenumerera

Alla funderingar:

Några utdrag ur dom funderingar som Helge delat med sig av:


När gräset är grönare på andra sidan...

Vad fick mig och Heléne att vilja flytta till Knutby? Vad har lockat så många fler individer och familjer dit från olika håll i landet? Det är inte en viss sorts människor, eller personer med gemensamma personlighetsdrag, som valt att "lämna alla och gå med i Knutby Filadelfia. Jag tror däremot att de flesta av oss som gjort det har haft intrycket att det är bättre i Knutby än den plats och församling vi lämnade.

Kanske lockade en starkare gemenskap och omsorg? Kanske lockade en radikal förkunnelse om helgelse och överlåtelse, istället för "söndagskristendom"? Kanske lockade lovsången och glädjen både i gudstjänster och i vardagen? Kanske lockade parollen "rätt man på rätt plats som gör rätt sak i rätt tid" som kontrast till plikttroget engagemang i till synes fruktlös verksamhet i ens gamla församling?

Gräset var helt enkelt grönare i Knutby än i den ort vi kom från.

Läs hela artikeln här...

Publicerat 2006-07-18.


Det som göms i snö...

. . . kommer upp i tö

Äntligen känns det som att våren närmar sig. Den sista veckans väder har tagit hårt på snön här inne på fångelsets promenadgård. Nu syns gräsmattan igen, om än bara fläckvis än så länge. Jag tycker om vintern, i alla fall om det är riktig vinter, med kyla och snö. Helst mycket snö. Men nu längtar jag efter våren, vintern har varit tillräckligt lång för min del. Något otålig har jag önskat att det ska gå fortare för våren att ta över och jag längtar efter att se de första lökarna sticka upp ur jorden, och jag längtar efter sol och värme.

Våren är en underbar tid! Våren proklamerar livets kraft på något vis. Efter en lång period av till synes livlös natur och avsaknad av grönska, blommor och liv, får vi än en gång se att livet fanns där hela tiden. Livet bara vilade, eftersom det inte finns förutsättningar för grönska och blom när det är kallgrader ute.

Ibland känns tillvaron i fångelse som en enda lång vinter. Man lever inte, utan man har gått i ide i väntan på att få komma ut i frihet igen. Förutsättningarna för liv i ordets fulla bemärkelse finns liksom inte innanför murarna. Jag försöker tänka att det kommer en vår så småningom även i den bemärkelsen. Livet är inte slut, utan det kommer att visa sig innehålla livskraft igen när jag kommer härifrån. Men när jag inte vet hur långt fram i tiden den dagen ligger, är det ibland svårt att tänka så.

Läs hela artikeln här...

Publicerat 2006-04-08.


Hur är de andra fångarna?

Jag tillbringade ganska precis ett år i häkte. Under hela min tid som häktad var jag isolerad och träffade inga andra häktade. När det var dags för mig att åka till riksmottagningen på Kumla var jag minst sagt nervös. Jag anlände till avdelningen efter inlåsning och mötte därför inga andra intagna den kvällen. På morgonen låstes celldörren upp och jag visste först inte om jag fick gå ut... men jag förstod ganska snart att det kunde jag göra. Efter att ha suttit inlåst i min cell på häktet 23 timmar om dygnet, skulle jag nu bara vara inlåst på nätterna. Under dagarna skulle jag ha andra intagna omkring mig, vilket var en ganska ordentlig omställning. - Vad skulle möta mig nu?

Läs hela artikeln här...

Publicerat 2006-03-10.


Copyright © 2006 Helge Fossmo. Foto: Samir Soudah/Magazine Café.
Materialet på denna webplats får inte publiceras i andra sammanhang utan skriftlig överenskommelse med Helge Fossmo.
Hittat stavfel eller annat slarv? Kontakta gärna webmaster!
Kontakta Helge.    Kontakta webmaster.